Kategorier

 
     
Kommentarer
Spara artikel
 
   

Brännässlor

Jag skördar brännässlans tidiga vårskott och senare på sommaren även topparna på nässlan.
Efter torkning och mixning till pulver så använder jag nässelpulvret som krydda.

Späda nässelskott skördas och äts som tex nässelkål och nässelsoppa. Smaken påminner om spenat och gurka när näsllorna kokats.
Brännässlor är rika på vitamin A, och C och mineralerna järn, kalium, mangan och kalcium.
Till örtte kan du plocka fullstora nässelblad och torka.

Recept på Nässelsoppa
www.receptbankenskokbok.se/?sida=artikel&id=587

 

Nässelstuvning

1 deciliter salladslök; finhackad
1 matsked smör
300 gram persilja; finhackad
200 gram nässelblad
eller
200 gram spenat
2 deciliter grädde
salt
peppar
lite honung

Gör så här:
- Fräs den hackade salladslöken i smöret. Tillsätt persiljan och nässlorna.
Fräs allt ett par minuter tills fukten dunstat. Hacka alltsammans och lägg
tillbaka det i kastrullen. Tillsätt grädden lite i taget.
- Koka ihop grädden tills den blir krämig. Krydda med salt , peppar och
ytterst lite honung.

Hummus med brännässlor!
https://www.receptbankenskokbok.se/?sida=artikel&id=3879

Sök på nässlor på Receptbankenskokbok:
https://www.receptbankenskokbok.se/?sida_sok=&s=n%E4sslor




webmaster jim
 

Share to Facebook Share to Twitter More...
 
 
 

  Kommentarer

Brännässlor

Många av oss har otrevliga barndomsminnen av brännässlor och väljer därför att gå en lång omväg kring nässelsnår. Det är synd tycker vi, eftersom de smakar riktigt gott och dessutom är supernyttiga! Du kan lätt undvika att bränna dig genom att ta på dig vanliga diskhandskar när du plockar bladen. Dessutom går det oftast rätt fort att få ihop en stor skörd eftersom nässlorna växer tätt tillsammans i stora bestånd. Så fort du har förvällt, ångat, kokat, torkat, hackat, stött, mixat eller på något annat sätt bearbetat bladen förstörs de små brännhåren och de blir helt ofarliga att stoppa i munnen. Det går utmärkt att förvälla och frysa in bladen i lagom stora portioner så håller de sig ett helt år. Tänk bara på att inte plocka nässlor på kvävegödslad mark eftersom de lätt kan ta upp och lagra skadliga nitrater.
/// Julander


Hummus med brännässlor!

Hummus med brännässlor!
https://www.receptbankenskokbok.se/?sida=artikel&id=3879 Nu har jag lagt upp nytt recept!

webmaster jim





Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N