Kategorier

 
     
Kommentarer
Spara artikel
 
   

Grönsaker som går bra att odla på balkongen

Har man inte en vill med en trädgård behöver man inte gå miste om nöjet med odling. Med några enkla tips kan vem som helst börja odla ute på balkongen. Här kommer några tips på just grönsaker man som passar perfekt för detta och är lätt att få tag på.

Tomater

En del tomatplantor kan bli rätt höga och därför även sköra, vilket betyder att de behöver rätt sorts stöd. Men både körsbärstomater och busktomater växer lite kortare och passar därför bättre om man vill odla på balkongen. Man kan köpa dem som frön hos till exempel Impecta eller färdiga småplantor för att kickstarta odlandet om man så önskar. Ge dem rikligt med vatten och se till den står i en kruka på omkring 10 liter med hål i botten så att den kan dräneras ordentligt.  

Rädisor

Rädisor är på många sätt perfekt för odling på balkongen då de inte behöver speciellt djupa eller stora krukor. När man sår dem är det bäst att göra det med omkring 5 cm mellanrum. Rädisor mår också bäst när det är svalt. Har man därför en inglasad altan går det att börja riktigt tidigt då temperaturen i jorden bara behöver vara omkring +5°C när man sår dem.

Morötter

Morötter odlar man lite på samma sätt som rädisor men det kommer behövas lite mer djup. Omkring 40 cm bör fungera bra om man har valt en lämplig sort. Igen bör de sås med ungefär 5 cm mellanrum för att de ska få tillräckligt med utrymme.

Chili

Chili är också något som är riktigt enkelt att odla till och med för nybörjaren. Så helst fröna inomhus och ge dem mycket sol när de väl har grott. När bladpar börjar dyka upp bör man plantera om den i en kruka på mellan 5-10 liter. Fortsatt mycket sol och fuktig jord är det perfekta förhållandet för chili. Föredrar man lite mildare smaker kan man alltid välja vanliga paprikor istället och odla dem på samma sätt.


 

Share to Facebook Share to Twitter More...
 
 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N