Kategorier

 
     
Kommentarer
Spara artikel
 
   

Plantera ettåriga blommor från frö

Ettåriga blommor eller sommarblommor, som vi också kallar dem, är blommor som bara lever under en säsong i vårt nordiska klimat. De gror en till två veckor efter sådd och växer upp under våren. När det blir lite varmare ute blommar dessa, för att sedan sätta frön och försvinna helt när den första frosten kommer. Det finns gott om sommarblommor som du kan så själv. En del är lättare att driva upp än andra.

Förodla dina sommarblommor

Förodling är något vi gör tidigt på våren när det fortfarande är för kallt ute. Använd såjord och små planteringskrukor eller en odlingslåda och fyll dem nästan ända upp. Lägg i ett par frön i varje fack och vattna lätt med en sprayflaska så att jorden blir fuktig. Fyll på med cirka en centimeter jord ovanpå fröna.

Använd gärna ett minidrivhus för att behålla fukt och temperatur. De flesta fröer vill stå mörkt tills de gror, efter de kan du ställa dem ljusare. På fröpåsen står det vilken eller vilka månader som är bäst för försådd.

När det har blivit tillräckligt varmt ute, gärna när kvällstemperaturen är minst runt tio grader är det dags för utplantering. Kom ihåg att de flesta blommor inte klarar av frost, pensén är ett undantag.

Blommor som är lätta att driva upp

Det finns så många blommor att välja bland. Några favoriter för många är lejongap, rosenskära, zinnia, dahlia och penséer. Om du är nybörjare och inte kan så mycket om blommor är det värt att kolla på de olika förpackningarna för att se hur blommorna ser ut när de är i full blom. Sedan kan du välja dem som du tycker är finast.

Kom ihåg att sommarblommor har olika längd och kan med fördel planteras i etage eller intill varandra om de är olika långa. Då får du en rabatt där helheten blir elegantare. Vill du beställa fröer kan du kolla in Impecta och lätt komma igång.

 

 
 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N